Tatuaże sposobem na lepszą odporność?

15 marca 2016, 07:16

Liczne tatuaże wzmacniają układ odpornościowy.



'Wzgórza prosecco' wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO

8 lipca 2019, 10:07

Po dekadzie lobbowania włoskie "wzgórza prosecco", gdzie uprawiane są winogrona do produkcji słynnego białego wina musującego, zostały w zeszły weekend wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kandydatura wzgórz (ciglioni) z Conegliano i Valdobbiadene została zaaprobowana na spotkaniu Komitetu Światowego Dziedzictwa w Baku.


Świetlówkowe wzbogacanie

5 marca 2010, 10:05

Światła hipermarketów sprawiają, że szpinak nie tylko pozostaje świeży, ale i wytwarza nowe witaminy – donoszą naukowcy z działu badań amerykańskiego Departamentu Rolnictwa. Sądzą, że ich odkrycie może się również odnosić do innych warzyw (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Ludzie zaczęli wytwarzać ceramiczne pojemniki, by gotować ryby?

11 kwietnia 2013, 10:18

Plemiona zbieracko-łowieckie z okresu ostatniego zlodowacenia wytwarzały gliniane garnki, by gotować w nich ryby.


Wysuszone konopie indyjskie© Ryan Bushbylicencja: Creative Commons

Jeden skręt z marihuany to dla płuc odpowiednik 5 papierosów

31 lipca 2007, 10:46

Wypalenie jednego skręta z marihuany wpływa na płuca tak samo jak spalenie 5 zwykłych papierosów.


Bakteryjna nanotechnologia bije ludzką na głowę

25 marca 2016, 10:59

Odkryte przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego Michigan bakteryjne włókna białkowe (pilusy) przewodzą ładunki elektryczne z prędkością wystarczającą do zasilania nanotechnologii wyprodukowanych przez ludzi.


Jabłka bio zawierają o wiele bardziej zróżnicowaną i unikatową społeczność bakteryjną

24 lipca 2019, 10:43

Prof. Gabriele Berg z Uniwersytetu Technologicznego w Grazu zbadała mikrobiom jabłek. Okazało się, że zwykłe sklepowe jabłka i owoce bio zawierają podobną liczbę bakterii. Biorąc pod uwagę średnie dla poszczególnych elementów owocu, szacujemy, że typowe 240-g jabłko zawiera ok. 100 mln bakterii.


Duet zabójczy dla wątroby

16 marca 2010, 09:43

Dwa badania, które objęły ponad milion Brytyjczyków, wskazują, że nadmierna waga i alkohol łącznie zwiększają ryzyko marskości oraz innych chorób wątroby. U otyłych kobiet, pijących dziennie nieco ponad kieliszek wina, prawdopodobieństwo chorób wątroby jest niemal dwukrotnie wyższe niż u innych pań. Podobny trend można zaobserwować wśród mężczyzn (British Medical Journal).


Highendowy domek - szczyt marzeń skrzydlatego lokatora?

24 kwietnia 2013, 06:18

Brytyjska filia szwedzkiej sieci marketów budowlano-dekoracyjnych Clas Ohlson zaprezentowała klientom koncepcyjny highendowy domek dla ptaków. Skrzydlaci lokatorzy mogą liczyć nie tylko na własny basen, ale i na komplet mebli ogrodowych.


Mleko z mięsa drobiowego

14 sierpnia 2007, 08:01

Badacze z Tajlandii opracowali pierwszą na świecie mieszankę mleczną z mięsa drobiowego dla niemowląt uczulonych na białka mleka matki czy krowie.  


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy